domingo, 24 de febrero de 2013

Aprenent sense parar.

Les nenes van aprenent sense parar....
no cal dir-li a un nen " seu i fes això " perque aprengui,,,jo crec que un nen sa, sa no vol dir que no tingui grip ni res...també i sobretot vol dir sa emocionalment i que se senti estimat pels seus pares i li dediquin hores amb carinyo i no el forcin a fer les coses .....i li donin resposta sempre a tot ( perque un llapis no pinta si no te punta..perque els tigres no volen, perque catorze s'escriu amb z , perque ....etc etc ) crec que un nen aixi , tindrà ganes d'aprendre coses sempre !
els nens sans- en tots els sentits i sobretot emocionalment._ i que se senten estimats ,  en general, respiren, aprenen, mengen....sense grans esforços ni sense que sel's hagi d'anar al darrera, forçar ni perseguir perque ho facin.
Per viure necessiten sentir-se estimats primer de tot. Que sel's escolti, sel's respecti, sel's estimi...sel's abraci....
un cop això tant important està satisfet , que mes necessiten per viure ? respirar, menjar, jugar, dormir, aprendre....
perque? respirar perque sinó com viuriem...
ho fan i ho fem la majoria sense ni donar-nos compte normalment...
menjar...cal menjar per viure ! si els obliguem a menjar, els hi fem xantatges...es mes difiiiicil...lo bo es que ells tinguin gana i mengin ! i de gust ! que crec jo que passa? que moltes vegades tenen gana d'aliments que no son els que tenim avui a casa o a taula o que a l'hora que hem decidit nosaltres parar taula no es quan ells tenen gana pero igual si en tenen mes tart!
no vol dir que no en tinguin mai , i de cap cosa...
jugar ! jugar es importantissiiiiiiiiiiiiim per un nen/a!!!! jugant entenen coses que han viscut o els han passat, associen coses, recorden coses, imiten, els fa pensar, valorar....s'identifiquen amb personatges, i aprenen milionnnnnnnnnns de coses ......i moltes mes coses, jugar és importantissim per un nen !!!! que passa quan un nen mai vol jugar ? alguna cosa li passa a aquell nen i hauriem de saber que li passa...
no cal dir-li a un nen : va, juga ! un nen vooool jugar !!! i li convé i es bonissim que ho faci!
aprendre? també és importaaaant que un nen aprengui i que els nens, que en general, tenen curiositat per tot i sempre volen saber, és important que satisfacin la seva curiositat !
igual que amb el menjar o jugar etc..jo crec que si un nen no el forcen, i se sent volgut , i feliç, preguntarà tot el dia coses sense parar i mes , segur, si veu que tot sempre se li respon!
a vegades algu em pregunta : i que fas amb les nenes, llibres, fitxes, quaderns, etc etc etc i mil preguntes .....doncs com  moltes mamis, i moltes families....no les forcem a : " ara seu a fer tal cosa " no...però contestem sempre totes les preguntes que van fent i no parem d'anar contestant coses sense parar i aprenen continuament !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
fa dies que la Platja ( 4 anys ) ens diu : com s'escriu tal paraula ...i com s'escriu tal altra...i li anem contestant tot sempre i va aprenent moltissim !
aquest mati despres d'esmorzar, avui és diumenge, la Platja ens ha dit que volia aprendre a jugar a escacs ( ajedrez) i el papi ha tret els escacs i li ha ensenyat a jugar, ha après de seguida i ha fet 2 partides amb el papi i una amb la Júlia.
Cada dia aprenen totes moltes coses ! i fan cada dia moltissimes coses ! aquesta tarda han anat les dos grans amb el papi a veure un espectacle de contes i música que feien a una sala a prop d'on vivim. Jo m'he quedat a casa amb la peque , que tenia son.
La peque ja vol caminar molt i sense agafar-se enlloc i vol ballar molts moments , diu moltes paraules, riu molt, fa moltes monades i pallassades i ens fa riure a tots sempre , ara també hi ha moments de gelos la petita de la mitjana, la mitjana de la petita, etc etc moments dificils però que a tots ens porten aprenentages.
La Platja vol comptar molt,...ara quantes nines tinc aqui, i si poso dos mes, i si trec una....va aprenent molt. També es vol pentinar sola , i vol ajudar a moltes coses de casa. La Júlia segueix dibuixant molt be i fent molts dibuixos i fa moltes estones a casa de costura i fa ninos cosint molt macos, li encanta la costura i te molta idea !
te estones per pensar ..com ho faig...i els resultats son molt bones, fa coses molt maques , te una gran creativitat i en sap !
també te un diari i moltes nits abans de sopar escriu que ha fet durant el dia i escriu coses.
també segueix llegint moltes estones  a la setmana, li encanta llegir llibres!
també es fixa molt en com dono el pit a la peque, aprendre coses de la lactancia és importantissim, també es fixa i algun cop ha volgut canviar ella el bolquer a la peque , també de converses nostres , sent a vegades coses i pregunta , i moltes  encara que no hagi preguntat els hi expliquem, de coses de familia, amistats, etc etc...i sap moltes coses interessants i tot li fa pensar, i li venen mes preguntes...
les dos grans observen moltes vegades a la peque , és tant fort per elles ser-hi cada vegada que la petita fa un avenç amb alguna cosa, i veure-ho !
tot és un aprenentatge i un creixement !
aprenen a part d'escriure, llegir, etc etc etc etc.. cal aprendre .a tenir empatia ( posar-se al lloc d'una altra persona), a gestionar les emocions, a veure que fem amb els gelos i perque els tenim, etc etc etc etc.....cal creixer com a persona en molts sentits.....nosaltres intentem que tot això pogui ser possible i elles ens ajuden molt i ens fan sentir que com ens diu molta gent, ho estem fent molt be ! tot i que tenim els nostres moments de dubtes, de pensar...segur que ho estem fent be ? hauriem de fer les coses amb elles d'una altra manera ?  sempre ens anem plantejant que hem de fer diferent, que hem de canviar, variar, millorar...crec que les revisions aquestes tant sovint es normal i bo que hi siguin. Això porta a millorar! és bo que vegin que ens hem de plantejar sempre que podem canviar o millorar..
plantejar-nos nens i pares i tots aquestes coses tant sovint ens fa anar aprenent tots sense parar i anar creixent !

No hay comentarios:

Publicar un comentario